Borgestad kirke

Byggemateriale Kalkstein-fra steinbrudd v/Åkre
Byggekostnad Kr. 45.000,00
Finansiert av Statsminister Gunnar Knudsen og frue
Altertavle Kirken har ingen altertavle, men et enkelt forgylt kors av tre omringet av glassmalerier. Glassmaleriene er utført av Emanuel Vigeland i årene 1918-19. Treskjæringene på alteret er utført av Asbjørn H. Hylland
Orgel Nytt orgel i 1950, produsert i Tyskland for Jørgensen, 21 stemmer
Sitteplasser 385
Restaurering

Kirken ble malt innvendig i 1921 av maleren Ulrich Henriksen.

Til 50 års jubileet i 1957 fikk kirken elektrisk belysning, gitt av Borgestad Rederi.

I anledning 100 års jubileet ble kirken også restaurert, gulv vegger og alle kirkebenkene ble malt. Ved hoveddøren ble det satt opp en ny trapp sammen med en rampe for å lette tilgjengeligheten. Trappen ble tegnet av arkitekt Kåre Kverndokk.

Historier fra kirken

Kirken ble bygget av statsminister Gunnar Knudsen. Hans dødssyke datter Gudrun var opptatt av kirkesaken. Hun døde i 1902, 16 år gammel. Hennes død ble en medvirkende årsak til at kirken ble bygget. Hun ble den første som ble gravlagt på Borgestad kirkegård.

Det er i alt 24 glassmalerier i kirken, alle utført av
Emanuel Vigeland i årene 1918-19. Kostnaden for glassmaleriene kr. 43.000.00 ble også skjenket av Gunnar Knudsen.

Når vi kommer inn i kirken blir vi omgitt av glassmalerier på alle sider. Den svenske kunstprofessor og Vigelandsforsker skal ha beskrevet kirken som ”et himmelsk juvelskrin”.
Bildene i korpartiet handler om Guds nåde i Kristus
(med underteksten ”Hvem skal vi gå hen til? Du Herre har det evige livets ord).
Lignelsene på øst og vest veggen forteller om vårt liv i denne verden (såmannen og fikentreet).
Og om vi løfter blikket når vi går ut av kirken, får vi et glimt av saligheten i det store glassmaleriet på galleriet (”Borgestadengelen” En lykkelig engel som danser i skyene mens harpen spiller til Guds ære) (utdrag
av en artikkel av tildligere organist Terje Tjervåg).